Reconstructie Tenelenweg / Laurentiusplein
Opdrachtgever | Woningstichting Voerendaal |
Ontwerp - realisatie | in uitvoering |
Locatie | Voerendaal |
Architect | Luc Garé |
Woningen Plan Tenelenweg / Laurentiusplein
Team : Architectonisch ontwerp en uitwerking (projectarchitect) : Luc Garé, stedenbouwkundig ontwerp : Luc Garé, projectcoördinator : Marcel van Kan ( allen op dat moment in dienst van Architecten aan de Maas).
Het betreft de herontwikkeling van een voormalige mijnwerkerskolonie in Voerendaal. De opgave bestaat uit het reconstrueren van deze van oorsprong Voerendaalse mijnwerkerskolonie van Jan Stuyt uit 1921 met 64 woningen en de inrichting van het binnengebied.
De renovatie van de wijk is ingegeven door de slechte bouwkundige, bouwfysische en plattegrondtechnische kwaliteit van de woningen en de behoefte aan een goede mix van levensloopbestendige en eengezinswoningen.
Conform de opgave wordt de oorspronkelijke ´look and feel´ van de bestaande wijk gehandhaafd en een gereduceerd aantal van ~ 50 woningen (effectief 51) teruggebouwd die bovendien voldoen aan energielabel AA en levensloopbestendigheid.
Het oorspronkelijke karakter en de uitstraling van deze wijk met cultuurhistorische betekenis vanuit de glorieuze mijnbouwtijd dient te worden bewaard.
Door de woningstichting Voerendaal werd gekozen voor een seniorwoning op basis van Woonkeur op de begane grond met in de meeste gevallen een verdieping met drie slaapkamers.
Ten behoeve van het realiseren van een duurzame en sociaal coherente wijk is getracht de diversiteit aan woningtypen voor verschillende doelgroepen te verruimen met een aantal starterswoningen en een aantal woningen voor grote gezinnen.
Als voorbeeld voor het de wijze waarop de bestaande delen van het plan zijn uitgewerkt lichten we blok 2A toe. Blok 2A, onderdeel van het plan, van oorsprong ingedeeld met 10 identieke woningen met een hartmaat van 4.50 m is in het nieuwe plan samengesteld uit 4 één-laagse appartementen en 4 twee-laagse tussenwoningen op basis van een stramienmaat van 7.20 m. Vorm en opbouw van dit blok, inclusief materialen, kleur en ritmiek van gevelopeningen zijn binnen de oorspronkelijke ‘footprint’ gereconstrueerd. Uitzondering hierop vormt de achtergevel, als gevolg van de toegenomen diepte van de begane grond om de woonkeur-(senior-)plattegrond te faciliteren.