Villa Erkensruhr
Villa Erkensruhr
Categorie | Woningbouw |
Locatie | Erkensruhr Simmerath |
Bouwkosten | op navraag |
Inhoud | 1050 m3 |
Opdrachtgever | Eduard Garé en Marjolein Rietveld |
Ontwerp – realisatie | 2012 – heden |
Team: Architectonisch ontwerp en uitwerking (projectarchitect) : Luc Garé i.s.m. Bert van Bunningen , bouwkundig tekenwerk en bouwtoezicht : Architecten en Bouwmeesters.
De ruime vakantievilla voor het gezin van Marjolein en Eduard met drie kinderen ligt deels in de zuidhelling van het dal van Erkensruhr geschoven. De verdieping wordt gevormd door twee haaks op elkaar geplaatste losstaande volumen met zadeldak die via de in de deels in de grond verzonken onderbouw met elkaar zijn verbonden. Ondanks de autonome ligging op een zuidhelling aan de bosrand is het huis in hoge mate contextueel. Gebouwtype en in de gevel toegepaste natuurleien verwijzen naar de plaatselijke traditionele architectuur en materiaalgebruik. Echter het ontbreken van dakoverstekken, de toepassing van verholen goten, de gekozen maasdekking voor de leien in de gevel en de sobere detaillering geven het huis een eigentijdse uitstraling. De gekozen vormgeving en de wijze waarop de woning in de berghelling verzonken ligt, de toegepaste natuurlijke materialen en kleurgebruik met overwegend bruingrijs gemêleerde aardse tinten van de leien, het graniet en onbehandelde hout harmoniëren op een ingetogen wijze respectvol met de omgeving.
Binnen vindt je een open en vrije ruimtelijke continuïteit waarbij de helling van het terrein aanleiding heeft gegeven om op diverse niveaus terrassen te maken, die gescheiden door glazen schuifpuien van buiten naar binnen zijn doorgezet. Naar gelang de zonnestand, uitzicht en behoefte aan privacy kan er worden gekozen uit diverse buitenterrassen. De weloverwogen maar speels geplaatste ramen laten daar waar gewenst daglicht binnen en bieden uitzicht over de prachtige omgeving. Het grote haaks op de helling geplaatste volume herbergt diverse leefruimten die parallel aan de natuurlijke helling met elkaar zijn verbonden door een lange luie trap, de Himmelsleiter. Deze eindigt in de 6 m hoge royale living met open haard.
Het ontwerp anticipeert op diverse wijzen van bewoning en gebruik. De tweedeling op de verdieping met het kleinere volume aan de zuidzijde en een kloeker volume aan de noordkant, onderlangs via de deels in de helling ingegraven begane grond, bied een grote flexibiliteit in gebruik. In eerste instantie krijgt het kleine deel een bestemming als royale hobbyruimte voor de kinderen annex logeerkamer. Als gastenverblijf was een hoge mate van privacy gewenst en dit deel is daarom voorzien van een eigen sanitaire ruimte . Je zou dit deel van de woning zelfs kunnen gebruiken als Bed & Breakfast . Voor iemand met een beroep aan huis kan in dit deel van de woning een kantoor-/praktijkruimte, atelier of muziekkamer worden ingericht. Het huis kan als tandem- of kangoeroewoning dienst kunnen doen waarbij mensen die zorg nodig hebben toch semi-zelfstandig kunnen inwonen en deel kunnen uitmaken van het huishouden . Hierbij zou je kunnen denken aan een oudere, chronisch zieke of een gehandicapt familielid.