Gezondheidscentrum Heer Maastricht
Opdrachtgever | Jeroen Smeets, Coen Bruijns, Jo Baltus |
Bouwkosten | € 2.527.975,- |
Ontwerp - realisatie | 2012 - heden |
Locatie | Einsteinstraat Heer Maastricht |
Architect | Luc Garé |
AHOED voor 2 x 4 huisartsen en apotheek aan de Einsteinstraat, Heer Maastricht.
Team: Architectonisch ontwerp en uitwerking (projectarchitect) : Luc Garé, projectcoördinator : Luc Garé (op dat moment in dienst van Architecten aan de Maas).
De basis van Gezondheidscentrum Heer vormt het samenvoegen van twee in de wijk Heer gevestigde samenwerkingsverbanden van elk vier huisartsen en een apotheek op een nieuwe locatie centraal in deze wijk van Maastricht. In deze zogenaamde AHOED, apotheek en huisartsen onder een dak met onder andere 2 x 5 volwaardige artsenkamers ten behoeve van totaal 10.000 patiënten is ook ruimte voorzien voor een fysiotherapeut, psycholoog , diëtiste en een maatschappelijk werker. Uitgangspunten bij het ontwerp waren een flexibel, vriendelijk, uitnodigend en laagdrempelig gebouw met veel daglicht. De twee extra huisartsenkamers kunnen worden ingezet ten behoeve van een HIDHA* en een AIOS.*
Het beschikbare bouwkavel met een maximale bouwhoogte in twee lagen en een royaal bouwprogramma op de begane grond resulteert in een relatief smalle gevel aan de straat. Nagenoeg de volledige breedte op de begane grond aan de straatzijde wordt in beslag genomen door de apotheek. Een gemeenschappelijke ingang naar artsenpraktijk en apotheek bevindt zich daarom aan de oostelijke langsgevel. Deze uitgestelde ingang en de daarachter gelegen ontsluiting van de verdieping is door middel van een doorgaande beglaasde dakopening en corresponderende insnoerende beglaasde geveldelen gemarkeerd alsook door het inspringen van de oostgevel op de begane grond aan de straatzijde. Door in deze zone in het gebouw een markante lange rechte steektrap door een vide in de verdiepingvloer te plaatsen ontstaat er centraal in het gebouw met twee receptiebalies en wachtruimtes een prettige royale en met daglicht doorspoelde ruimte met een interessante ruimtelijkheid.
In de hybride stedenbouwkundige context is getracht aansluiting te zoeken in de gelede massa-opbouw en de schaal en maat van het naastgelegen buurthuis ’Aan de Wan’en de er achter gelegen gebouwen van basisschool De Joppenhof. De massaopbouw van de AHOED is ‘van achteren naar voren’ , dat wil zeggen in de noord-zuid- as van het gebouw in hoogte oplopend. Door aan de straatzijde het boven de apotheek gelegen bouwdeel ook nog van een in hoogte oplopende dakrand te voorzien lijkt het gebouw een aanzet te willen maken naar de hoge portiekflat aan de overzijde van de straat.
Toegepaste materialen in de gevels zijn grijze baksteen, stootvoegloos verwerkt met terugliggende doorgestreken lintvoegen. Tussenpenanten zijn vlak gemetseld en voorzien van donkergrijs keimwerk. De inspringende geveldelen en de dakpatio zijn voorzien van wit keimwerk. Puien, kozijnen, ramen en deuren in wit gepoedercoat aluminium.
Men hoopt in november 2014 met de bouw te starten en rekent op één jaar bouwtijd.
*HIDAH = huisarts in dienst van een huisarts.
*AIOS= arts in opleiding tot specialist.