Multifunctioneel Dienstencentrum
Team : Architectonisch ontwerp en uitwerking (projectarchitect) : Luc Garé, assistent ontwerper : Rob Wolfs, projectcoördinator : Ron Hochstenbach ( allen op dat moment in dienst van Architecten aan de Maas).
Aan de Noord-Westzijde van het terrein van de Stichting St. Anna in het Midden-Limburgse plaatsje Heel bevindt zich langs de Panheelderweg een gebouwencomplex waarin tot voor kort een bestuurscentrum, een personeelsrestaurant, personeelsrecreatie, centrale kookkeuken, personeelshuisvesting en opleidingsschool waren ondergebracht. Ten behoeve van de herhuisvesting dagcentrum als onderdeel van het dienstencentrum op de locatie in Heel is nu een totaalplan ontwikkeld binnen en naast de beschikbaar gekomen bouwdelen van het complex.
Het in dit plan opgenomen dienstencentrum heeft als kern een grote groepsruimte (de voormalige personeelsrecreatie) waar de cliënten bijeenkomen voor koffiedrinken, lunch en recreatie. In het aangrenzende bouwdeel waar nu een deel van het personeelsrestaurant is gelegen zullen functies als muziekruimte, bergruimte, stilteruimte, toiletten, studio, werkkamer en mediatheek met berging worden ondergebracht. Een deel van het programma is in de nabijheid van keuken en personeelsrestaurant ondergebracht in het bestaande gebouw. Dit deel heeft een grondige renovatie ondergaan, waarbij gekozen is voor wit gestucte gevels en zinken daken ter vervanging van verweerde metselwerkgevels en de bestaande zichtbare bitumineuze dakbedekking.
Aan de zijde van de voormalige personeelsflat is nieuwbouw gerealiseerd waarin een vijftal clusters zijn ondergebracht. Deze clusters bestaan uit een aantal ruimtelijke modules met ieder een garderobe, opslag en kitchenette. Verplaatsbare scheidingswanden en flexibele installatietechniek zorgen voor flexibiliteit van ruimten en diversiteit in gebruik. Vanwege het aanwezige hoogteverschil tussen de Noord- en Zuidzijde van het complex is de nieuwbouw deels van een onderverdieping voorzien. Van hieruit is een verbinding met de bestaande onderverdieping tot stand gebracht al waar de geprogrammeerde magazijnruimten zijn ondergebracht. De geplande personenlift (type doorlooplift) in de nieuwbouw zal dan ook voor transport van kleine materiaalwagens geschikt dienen te zijn.
Het dagcentrum is onderverdeeld in 5 clusters conform het Programma van Eisen. Cluster 3 ten behoeve van gedragsgestoorde cliënten is gepositioneerd aan de noordzijde. Zowel aan de zuidzijde alsook aan de noordzijde van dit nieuwe bouwdeel bevindt zich een separate buiteningang. Groepen cliënten zullen van deze ingangen gebruik maken.
Dit bouwdeel heeft een contrasterende detaillering en materiaalkeuze. Ondanks dat dit bouwdeel in kleur en massa zich aan de bestaande bouwmassa tracht te conformeren straalt ze een duidelijke eigenheid uit. Deze eigenheid is enerzijds ingegeven door het gearticuleerde daklandschap van de diverse delen van deze uitbreiding en anderzijds de formele consequenties van de specifieke ruimtelijke en functionele wensen voor de geclusterde groepsruimten.
Uitgangspunt voor dit bouwdeel is onder andere het vermijden van geluidsoverlast en andere prikkels tussen de vier verschillende clusters waaruit dit bouwdeel is samengesteld. Een ander belangrijke wens van de opdrachtgever betrof de mogelijkheid om vanuit vrijwel elke groepsruimte met cliënt en begeleider de tuin of een terras te kunnen betreden. Ook het realiseren van een licht en fris gebouw werd in gesprekken met de opdrachtgever als wens naar voren gebracht. Dit alles heeft geleid tot een ontwerp voor dit bouwdeel met de opvallende hoefijzerplattegrond, de vele buitenplekken aan en in het gebouw en grote ramen tot op de vloer en de vele ramen hoog in de diverse ruimten die er voor zorgen dat binnen een dagcyclus er altijd voldoende zon- dan wel daglicht in de ruimten spoelt. In de gevelmaterialen is hier gekozen voor metselwerk in drie kleuren baksteen met stootvoegloos doorgestreken metselwerk met ramen met diepe negge in de gevels van de onderverdieping. De bovenverdieping valt op door de toepassing van een zilverkleurige stalen golfplaten met een industriële uitstraling van gebouwen waar gewerkt wordt. Echter door de verfijnde detaillering met grote erkerachtige ramen met geïntegreerde zonwering in combinatie met het er onder gelegen metselwerk ontstaat een rijk en verfijnd gevelbeeld.